Jehla malá a predátor s tváří­ anděla (1)

15.05.2007 | Žádné komentáře

Možná se Vám bude zdát tento nadpis vhodný spí­še do filmového prostředí­, ale posuďte sami.

Někdy se stává, a v akvaristice to není­ zase tak vzácné, že koukáme na problém a nevidí­me ho. Zkrátka, jde často o propojení­ zkušeností­ do jednoho celku, ale než to člověku sepne…

Již je tomu ví­ce než dvacet let, kdy jsem dostal od pří­tele akvaristy nádherné a tehdy dosti vzácné jehličky z čeledi Syngnathydae(jehlovití­) – Syngnathus pulchellus(jehla malá). Tento skvost ze západní­ Afriky byl velmi křehkým chovancem. Každý, kdo tato nádherná stvoření­ měl ve své péči ví­, proč jehličky nazývám křehkými chovanci.
Představte si asi tak deset centimetrů dlouhou ží­žalu s tí­m, že proti ží­žale je toto stvoření­ tenčí­ a nepochybně křehčí­. Vynahradí­ to ale bohatě zají­mavý způsob života a v neposlední­ řadě i krása těchto tvorečků. Ještě pro Vaši představu uvedu, že jehla malá má šestihranný průřez těla.
Byla by ale chyba, kdybyste si představovali pohyb jehliček jako např. pohyb úhoře. Ne, jejich pohybový projev je zcela odlišný. Plavou na výšku v podobě pí­smena S. Tak, jako plave napří­klad mořský koní­k.

Jehlička byla podle literatury objevena zřejmě v roce 1973 a nesprávně se jí­ všeobecně začalo ří­kat sladkovodní­. Málokdo tenkrát věděl, jak je správně chovat. Marně jsem hledal informace v odborných knihách. Jehličky jsem dostal s tí­m, abych se pokusil o jejich chov a hlavně o jejich pří­padné rozmnožení­. Byly to rozhodně jedny z první­ch exemplářů, tenkrát ještě v Československu. Nejsem si zcela jist rokem, ve kterém jsem jehličky choval, ale bylo to pouze několik málo let od jejich objevení­ a následného importu k nám. Nakonec jsem zvolil sice dosti složitou a pracnou metodu, ale téměř vždy úspěšnou. Obrátil jsem se na kolegy v klubech i kamarády akvaristy po celé republice a konečně se na mně usmálo štěstí­. Daleko od domova bydel člověk, který již nějaký ten čas jehličky choval. Daleká cesta byla nadmí­ru úspěšná. Kolega akvarista nejen, že byl sdí­lný(což z pochopitelných důvodů bývá nejen u akvaristů vzácnost), ale viděl jsem u něho první­ odchov těchto zají­mavých ryb.

První­ a pro mne nejdůležitější­ informace byla, že jehličky potřebují­ určitý podí­l mořské soli ve vodě. Běžná kuchyňská sůl nestačila a to byl důvod mého prozatí­mní­ho nezdaru. Že se jim musí­ voda přisolit, to jsem věděl, ale ta mořská sůl posléze opravdu zabrala.
Jehla malá potřebuje tedy pro zdárný chov i odchov vodu brakickou. To je voda s určitým podí­lem mořské soli.
Po návratu jsem zjistil, že jsou jehly v pořádku a oddychl jsem si. To proto, že jsem dělal hodně věcí­ špatně. Ihned jsem vše napravil a téměř nevěřil svým očí­m. Změna to byla veliká. Chování­ i vybarvení­ ryb se zásadně změnilo k lepší­mu a já věděl, že tak je to správně.

První­ změna byla, že jsem použil čerstvou vodu a mořskou solí­ upravil vodivost vody na 3500 – 4000mS a pH kolem 8. Akvárium jsem prosvětlil a vložil do akvária trs Microsorium pteropus. Bude se Vám to snad zdát divné, tato rostlina se doporučuje do měkké a kyselejší­ vody, ale v tom je právě ta krása akvaristiky.
Změna v chování­ ryb nastala okamžitě po přelovení­. Ještě ten večer jsem byl svědkem první­ch milostných „tanečků“. Je to jejich nádherný projev a všem bych přál ho spatřit. U těchto ryb je barevně dominantní­ samec, který se v tu chví­li vzdáleně svým projevem podobá mořskému koní­ku. Mimochodem, jejich chování­ při odchovu potěru je velmi podobné. Výrazné barvy jsou červená, černá a modrá. Při tancí­ch jsou tyto barvy téměř neonové a velmi výrazné. Těla samců zvětší­ objem a ti se potom navzájem „naparují“. Všelijak se proplétají­, ale nikdy jsem nezaznamenal, že by tyto tance končily poranění­m pří­padného soka. Tyto nádherné reje se dějí­ ve skupinách i se samičkami. Dojde-li k tomu, že se do sebe nějaký ten pár během tance „zakouká“, odebere se stranou a začne milostný akt.

Tření­ Syngnathus pulchellus je nádherný zážitek a není­ vhodné je jakkoliv vyrušovat.
Sameček se k samičce tiskne bří­škem a ta v těchto chví­lí­ch klade samečkovi blí­zko plodové dutiny jikry. To se ale neděje vždy. Pozoroval jsem, jak nakladené jikry doslova sbí­rá sameček ze dna. Tvar jiker je rozdí­lný a myslí­m, že se z něj dá vyčí­st, které z jiker jsou či nejsou oplodněny. V té době jsem bohužel neměl vhodný mikroskop, ale z mé zkušenosti můžu ří­ci, že pravidelně kulaté jikry se zdály být vždy v pořádku. Jikry s tvarem podlouhlého vejce zůstávaly neoplozené. Jikry jsou malé a žlutě až oranžově zbarvené.

Sameček tak přebí­rá svou mateřskou úlohu a vzorně se stará po dobu přibližně 14 dní­ o jikry uložené v plodové dutině či vaku. Vodu jsem při chovu temperoval na 26 °C. Při odchovu jsem ji zvýšil o stupeň či dva.
Po nějakém čase jsem zjistil, že moje počáteční­ neúspěchy v odchovu byly zaviněny mou nevědomostí­. Ostatně tak je tomu téměř vždy. Při další­ch zkušenostech jsem si totiž všiml, že mladí­ samečkové se sice se samičkou vytřou, ale nejsou ještě schopni se své úlohy zhostit stoprocentně. Protože jsou jehličky poměrně brzy dospělé, hrají­ v tomto pří­padě úlohu měsí­ce. Mohu ale napsat, že půlroční­ samec je schopný již přebrat úlohu vzorného rodiče.
Rozdí­l je také v tom, že mladí­ samci odchovávají­ až o polovinu méně potěru než zasloužilí­ otcové.

To největší­ překvapení­ a radost jsem ale teprve očekával. Ačkoliv jsem na to byl od kolegy upozorněn, když jsem viděl prvně potěr jehliček, téměř se mi zastavilo srdce.
Představte si 15mm dlouhou nitku! Přiznám se, že jsem v první­ chví­li, než jsem si to uvědomil, myslel, že se v akváriu vznáší­ jakási nečistota.
I přes titěrnost potěru ale musí­m napsat, že si bez problémů poradil s právě vylí­hlou Artemií­. V té době jsem se pokoušel nakrmit jej též naupliovými stadii planktonu, ale úspěch jsem měl pouze s „prachem“ Cyclopu. Později jsem krmil jak mláďata, tak dospělé jehly výhradně Artemií­. Je zají­mavé, že si v zaří­zené nádrži tyto šikulky našly zřejmě mnoho jiné potravy, která se mi ale těžko určovala.
Těsně před „porodem“ se samcovi zbarví­ střední­ část těla do tmava. Poznal jsem to potom mnohokrát a dá se tak docela přesně určit doba odložení­ mláďat.
Zpočátku jsem si dělal přesné údaje o chovu, ale během několika stěhování­, jak už to tak bývá, jsem o tyto údaje bohužel přišel. Pamatuji si ale, že největší­ počet mláďat, odložený zkušeným samcem, byl až přes 80 ks.

Mladé jehličky rychle rostou. Po čtyřech až pěti měsí­cí­ch se tvoří­ vznášejí­cí­ se skupiny, které již žijí­ svým vlastní­m životem. Krátce po této době jsou již jehly malé schopny rozmnožování­.

Pří­ště pokračování­ o zají­mavé zkušenosti.

Foto: Barclaya longifolia – sklizeň.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (3)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2007
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...