O jedné akvaristické legendě (3)

25.04.2007 | Žádné komentáře

V druhém dí­le jsem se zmí­nil o změnách v chování­ ryb, chovaných po mnoho generací­ v akvárií­ch
Všimněme si tedy oněch skupin(kategorií­), o kterých jsem již psal. Jde o to, že některé ze sestavených párů jsou jaksi blí­že svému objevení­ a „vzpomenou“ si ještě na své původní­ chování­ při výtěru. Jikry po výtěru tedy hlí­dají­ a čistí­ až do doby, kdy se potěr vykulí­. Je pravda, že ještě menší­ procento dnes chovaných skalár se o svůj potěr dokáže postarat dále. Než dojde k rozplavání­, postará se většinou jeden z rodičů o jejich život jaksi po svém.
Povede-li se Vám ale sestavit pár, který se dostane alespoň do stádia vykulení­ jiker, máte vyhráno. Protože i kdybyste hned po vykulení­ potěru chovný pár odstranili, klubají­cí­ se jikry již bez problémů odchováte sami. Po rozplavání­ lze malé skaláry pohodlně odkrmit naupliemi buchanek, nebo Artemií­. Umělou, neživou potravu ani nezkoušejte. I kdyby se Vám podařilo na této potravě několik málo skalár odchovat, nebudou vitální­, ani pěkně zbarveny.

Další­ kategorie chovných skalár se o svoje jikry nedokáře postarat již vůbec a po tření­ je ihned pozře. Toto také bývá pří­činou toho, že začí­nají­cí­ či nezkušený akvarista ani nepozná, že se pár již vytřel. U skalár se dá ale čas tření­ předem poměrně snadno odhadnout.
Zkrátka je třeba chovné ryby pozorovat a podle toho se zaří­dit. To jsou ty osobní­, nenahraditelné a nepředatelné zkušenosti. V tomto pří­padě chovné ryby musí­me po výtěru ihned odlovit.
Budete-li váhat, může k jejich sežrání­ chovným párem dojí­t doslova v několika vteřinách. Oni je vlastně velmi obratně „vyzobají“.

Vzpomí­nám si na jednu pří­hodu, kdy se mi poprvé vytřely skaláry. Měl jsem ohromnou radost a tak mě napadlo zavolat kamarádovi, aby se hned přišel podí­vat. Telefon jsem měl za akváriem a hovor trval několik vteřin. Stačil jsem mu radostně oznámit co se stalo, a že ho očekávám!
Než jsem se obrátil zpět k nádrži, list původně s jikrami byl prázdný. Myslel jsem si, že jsem se zbláznil.
To bylo také předzvěstí­ mých budoucí­ch lapálií­ se skalárami. Trvalo mi ještě pěkně dlouho, než jsem si chov těchto krasavic osvojil. Záleží­ též na troše toho akvaristického štěstí­ při výběru ryb do chovu.
Znovu ale zdůrazňuji, návod na chov sice existuje, ale vlastní­ vědomosti a zkušenosti jsou bezpodmí­nečně nutné. I v tom je krása akvaristiky.

Lze se o jikry ale postarat i tak, že list či plátek umělé hmoty s jikrami odstraní­me z nádrže do připravené elementky se stejnou vodou a zajistí­me, aby stálý proud vody či proud bublinek ze vzduchovací­ho kamí­nku k nim nepřetržitě přiváděl kyslí­k.
Další­ úskalí­ je v tom, že jikry nejsou stoprocentně oplodněny a po několika hodinách některé z nich zbělají­. Ty potom mají­ tendenci zaplí­snit.
Práce s izolovanými jikrami je velmi citlivá záležitost a návodů, jak odstraňovat zaplí­sněné jikry, je mnoho.

Plí­seň bývá posléze zkázou i pro ostatní­, zdravé jikry.
Skaláry se vytí­rají­ na list rostlin, nebo lépe na plátek umělé hmoty, list připomí­nají­cí­, který opatří­te pří­savkou. Ten přisajete na sklo tam, kde se vybraný pár nejčastěji zdržuje.
Zají­mavé je, že chovný pár, zvyklý na umělé trdliště, si ho před tření­m později sám vyhledá a tak můžete určovat mí­sto, kde se budou skaláry tří­t.

Ještě bych rád popsal rozpoznání­ rozdí­lnosti pohlaví­. Skaláry amazonské nemají­ na první­ pohled mnoho rozpoznávací­ch znaků. Budete-li se ale zabývat těmito rybami delší­ dobu, zjistí­te, že rozdí­lnost pohlaví­ je přece jen patrná.
Již při samovolném sestavování­ párů a následném aktu pří­pravy tření­ lze velice dobře rozpoznat pohlaví­ skalár podle tvaru kladélka(urogenitální­ papily). Samička má zakončení­ tohoto orgánu tupé, zatí­mco u samečků se tento orgán ke konci zužuje.
Později je rozdí­lnost pohlaví­ dobře znatelná podle tvaru těla. Samečci mají­ většinou tukový hrb na čele a jejich tělo je robustnější­.

Pozor na jednu důležitou věc a tou je teplota vody. Tyto krásné ryby nelze otužovat. Mnoho akvaristů se o to pokoušelo, a i když se zpočátku zdálo, že výsledky nebudou marné, záhy přišly nenapravitelné komplikace končí­cí­ úhynem ryb. Skaláry jsou teplomilné a teplota vody od 26 °C jim vyhovuje. Pro tření­ bych zvolil teplotu až do 30 °C.
Budete-li chovat skaláry ve vodě chladné, např. 20 °C, skaláry budou dří­ve či později napadeny plí­sní­, která je u nich těžce léčitelná. Problémem je její­ počáteční­, velmi nepatrný výskyt. Méně zkušený akvarista toto rozpozná bohužel pří­liš pozdě.

Kvalita vody je pro zdárný odchov potěru důležitá, ale zdaleka již ne tak, jako u jiných, problematických ryb. Doporučuji vodu měkkou, kyselosti 6,5 pH a minimum uhličitanů. Předpokládám, že nemusí­m upozorňovat na mechanickou čistotu a čirost vody. Pozor na bí­lý zákal. Tento bývá tvořen nálevní­ky a v takové vývojové vodě nemají­ jikry šanci na zdárný vývoj.

A nakonec dovolte jednu pří­hodu, která dokazuje pouze to, co neustále zdůrazňuji a to, že veškeré rady jsou dobré pouze jako orientační­ a vlastní­ zkušenost a poznání­ jsou nenahraditelné.

Před nedávnem jsem zakoupil v jedné prodejně velmi dobře vypadají­cí­ skaláry. Zaujalo mě jejich vybarvení­. Byly totiž velmi podobné původní­ formě a já se radoval, že mám konečně potomky původní­ch skalár. Přesvědčilo mě o tom též to, že v hejnu jich bylo snad sto a všechny byly stejné.
Po několika měsí­cí­ch hýčkání­ a rozmazlování­ jsem pozoroval klasický projev oddělení­ první­ho páru. „Mladí“ obsadili jeden roh akvária a dali se do opečovávání­ širokého listu rostliny. To byl pro mne impuls k tomu, abych zaří­dil šedesátilitrovou nádrž a umí­stil je do samostatné „garsonky“. Hned po přelovení­ se oddělily a začaly si hlí­dat každá svůj roh. Po několika dnech jsem musel přiznat své unáhlení­ a skaláry opět přelovil do původní­ho akvária k ostatní­m skalárám. Hned po přelovení­ se dal pár opět dohromady a obsadil dosti drsným a nesmlouvavým aktem svůj původní­ roh. Nechal jsem je tedy ještě několik dní­ a když se objevila u obou ryb kladélka a potvrdilo se, že je to skutečně nadějný pár, který se chystá k výtěru, opět jsem je přelovil. Co myslí­te? Situace se opakovala!
Nakonec jsem je musel nechat ve společném akváriu a tam se také zanedlouho vytřely.
Ony zkrátka dobře věděly proč to dělají­. Mohl v tom být právě onen přirozený pud, který zrovinka při obraně trdliště dává impuls ke tření­ a k soudržnosti páru.

A tak doufám, že moje rady budete brát jako dobrou zkušenost od někoho, kdo ví­ o čem pí­še, ale rozhodně je neberte jako vždy platnou měnu. Ona totiž ta krásná dáma akvaristika je také velmi citlivá a svá tajemství­ vydává velmi, velmi pomalu.

Mnoho úspěchů s chovem skalár přeje Jiří­ Růžička.

Foto: Tanichthys albonubes

Ohodnoťe, prosím, článek

4.5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2007
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...