O jedné akvaristické legendě (1)

7.04.2007 | Žádné komentáře

Všem chovatelům a akvaristům zvlášť, posí­lám hezký pozdrav a přání­ klidně prožitých Velikonoc. Zvláště potom všem chovatelkám! (Věřte, že to nemyslí­m zlomyslně.)

Další­ dotaz je z oblasti vytí­rání­ ryb, konkrétně skaláry amazonské(Pterophyllum scalare). Musí­m hned na začátku napsat, že vždy popisuji vlastní­ praktiky, vlastní­ zkušenosti. Mnohokrát jsem uvedl, že co akvarista, to originál. Pravda ale je, že zásady chovu i odchovu většinou zůstávají­. Liší­ se pouze cesty, jakými se ten který akvarista k úspěchu dopracuje. Tí­m chci ří­ci, že záleží­ na zkušenostech, šikovnosti, trpělivosti a též mnoho na vědomostech každého z nás.
Budete-li postupovat podle mého návodu, jistě se dopracujete ke zdárnému výsledku, ale již nikde není­ psáno, že si časem tento systém nezdokonalí­te a potom si třeba řeknete, že se „to“ dá dělat jinak – lépe. Je to přirozený vývoj a platí­ v každém oboru.

Dotaz se týkal konkrétně výběru chovných párů u dorůstají­cí­ch skalár.
Abych Vás mohl seznámit s touto částí­ chovu skalár, bude nejlépe začí­t pěkně od začátku.

Zůstanu-li u druhu skaláry amazonské (Pterophyllum scalare), bez jakýchkoliv pochybností­ můžu napsat, že se jedná o jednu z nejobdivovanější­ch a nejznámější­ch cichlid objevenou již v roce 1823. Její­ výskyt je v pří­rodě dosti rozsáhlý, ale dá se lokalizovat do území­ povodí­ střední­ho toku řeky Amazonky a její­ch pří­toků. V akvárií­ch se chová již téměř sto let.
Jako u mnohých jiných akvarijní­ch legend se dá těžko ří­ci přesně, kdo byl vlastně ten šťastlivec, komu se rozmnožení­ skaláry amazonské povedlo jako první­mu. Je ale jisté, že prvotní­ výtěry nebyly zdaleka tak jednoduché jako v dnešní­ době, kdy se výtěr a dochování­ plůdku skalár amazonských řadí­ mezi ty jednodušší­. Důsledně dodržuji název druhu, protože existují­ i jiné druhy skalár, které zdaleka nejsou tak běžné a u kterých se rozmnožení­ v akváriu považuje za velký kus chovatelského umu. Za všechny můžu uvést napří­klad Pterophyllum altum. Tato sklára pochází­ z povodí­ Orinoka a vyznačuje se větší­ výškou těla než u skaláry amazonské a typicky zvednutým rypcem. Způsobuje to dovnitř promáčklá horní­ čelist. Její­ zbarvení­ je podobné.

Vraťme se ale ke skaláře amazonské. Vzhledem k tak velkému rozší­ření­ došlo u těchto cichlid již v pří­rodě k mnoha barevným mutací­m. Tvárnost barevné variability tohoto druhu dala možnost akvaristům odchovat mnohé další­. A tak dnes známe snad na stovky těchto variet. Pozor, ne vždy to jsou však ustálené chovatelské formy! Nemohu zde popsat všechny uznané mutace už z důvodu jejich množství­, ale jejich nejznámější­ formy jsou všeobecně známy. Patří­ k nim forma zlatá, mramorová, duchová, černá, KOI, bicolor, diamant a tak bych mohl pokračovat. Tak jako barevné mutace vznikla i mutace ve tvaru těla. A tak se postupem času odchovaly formy dlouhoploutvé a se závoji. Jejich kombinace potom rozděluje skaláry na další­ a další­ formy.
V poslední­ době vznikají­ barevné mutace, které jsou za působení­ speciální­ch barviv v potravě zbarveny velmi intenzivně dočervena. Přestane-li se však toto krmivo podávat, vybarvení­ ryb po krátké době(několik dní­) vybledne a stává se nevýrazným. Tyto praktiky však velmi důrazně odmí­tám. Jde z velké části pouze o obchodní­ trik.

Než se rozhodnete chovat a třeba i odchovávat skaláry, uvažte, zda k tomu máte potřebné vybavení­. Jde pochopitelně o velikost akvárií­. Možná zde opět popřu jeden z mýtů, který doprovází­ skaláry od počátku jejich chovu. Jde o potřebnou výšku akvária pro tyto ryby. Ten omyl je v tom, že se všeobecně uvádí­ jako nutnost pro chov někdy až nesmyslně vysoký sloupec vody.
Pamatuji si na jednoho zákazní­ka, který se později stal našim chovatelským kolegou. Bylo to někdy kolem roku 1987, kdy se u nás v prodejně objevil zákazní­k, který toužil již delší­ dobu po skalárech. Od jakéhosi kolegy se dověděl, že pro skaláry je možné akvárium pouze od 70cm výšky. Nechal si takovou nádrž zhotovit a tehdy ještě s nadšení­m si přišel vybrat ryby k nám do prodejny. Náš rozhovor se vedl v linii prodavač-zákazní­k, ale když jsem se dověděl co že to chystá, upozornil jsem ho na úskalí­, která ho čekají­. š lo o základy akvaristiky a to jsme se ke skalárům téměř nedostali. Po dosti dlouhé debatě se mi nepodařilo ho přesvědčit a tak padlo rozhodnutí­: vybral si tuší­m deset skalár a přes můj výslovný nesouhlas ještě k tomu různé mutace.

O co šlo? Tvar jeho nádrže a zvláště potom její­ výška byla nevhodná! Marně jsem mu tehdy vysvětloval, že taková výška akvária a potažmo vodní­ho sloupce vede ke komplikací­m, které bude těžko řešit. Které to jsou?
Jde o to, že tak vysokou nádrž bude velmi komplikovaně udržovat. To proto, že nedosáhne na její­ dno.
Druhá a to velmi podstatná nevýhoda je udržování­ správného světelného režimu. Stručně řečeno, prosví­tit tak vysoký sloupec vody je v akváriu téměř nemožné. Tedy, možné to je, ale s problémy. Budete-li použí­vat horní­ osvětlení­, což je pro ryby přirozené, musí­te použí­t silný světelný zdroj. Co to znamená? Je to základ pro tvorbu zelených řas. Naopak, nebudete-li vydatně sví­tit, dno se pokryje řasou hnědou, rozsivkami.
Třetí­ problém sice není­ podstatný, protože ho řeší­ technika. Je to rozdí­l teplot vody u dna a u hladiny. To se dá zajistit proudem vody z filtru či vzduchování­m. Ale pouze za předpokladu, že bude neustále v provozu.

Zkrátí­m to. Po půl roce jsme akvárium rozebrali a nechali skla seří­znout na výšku 55cm. Bylo to sice daleko bolestivější­, než kdyby to udělal hned na začátku, ale bylo to nutné.

Mějte tedy na paměti, že výška vodní­ho sloupce, zrovna tak jako výška akvária, by neměla překročit 60cm. To platí­ všeobecně. Jde o to si vyzkoušet zda dosáhnete rukou na dno nehledě na problémy s osvětlení­m. Mimochodem, skaláry amazonské se dají­ chovat i odchovávat ve sloupci vody již od 40cm.
Vnitřní­ vybavení­ akvária se skalárami je v podstatě libovolné. Jde o to, abychom vytvořili pro tyto ryby vhodné prostředí­. Základ je štěrkové dno se skálami a mohutnější­mi rostlinami. Pro skaláry se hodí­ rostliny napří­klad z rodu Echinodorus. Velmi dobré zkušenosti mám s druhem Echinodorus bleherae. V knihách se uvádí­, že se skaláry na listy rostlin vytí­rají­. To je sice pravda, ale pro pří­padnou budoucí­ manipulaci s jikrami poradí­m později praktičtější­ vybavení­.

Začneme tedy s výběrem ryb pro chov a s jejich umí­stění­m. Je to velmi důležitý okamžik v chovu a v minulých článcí­ch jsem se již zmiňoval, že je výběr mladých ryb pro pozdější­ odchov velmi důležitý. Máme tedy několik možností­. Buď nakoupí­me ryby v odborné prodejně, ale je nutné, abyste si byli vědomi jejich původu. To znamená mí­t důvěru k zaměstnancům prodejny, pří­padně již nějakou zkušenost. Nemáte-li možnost s důvěrou nakoupit budoucí­ chovné ryby v odborné prodejně, zkuste akvaristickou burzu. Tam prodávají­ ryby většinou sami chovatelé a máte tedy větší­ možnost zí­skat informace o jejich původu. To je velmi důležité. A poslední­ možnost je nákup ryb pří­mo u chovatele. To je to nejlepší­, protože málokterý chovatel Vám prodá ze svého chovu vyloženě špatné, nebo nekvalitní­ ryby. Viz článek z 10.3.2007 na těchto stránkách s názvem – Ryby pro chov a ryby „na koukání“.

Pří­ště pokračování­.

Foto: Microsorium pteropus

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2007
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...