Vzkazy (15)

21.03.2007 | Žádné komentáře

V dnešní­ch vzkazech bych rád upřesnil některé základní­ a stále opakované informace, které jsou ale velmi důležité. Pokročilí­ akvaristé mi jistě prominou, ale mám k tomu pádný důvod. V minulých dnech jsem vyslechl, nezávisle na sobě, několik začí­nají­cí­ch akvaristů, kteří­ nakoupili nová akvária v prodejnách, kde jim byly poskytnuty mylné instrukce.
Nemám z toho radost, protože zvláště u začí­nají­cí­ch akvaristů je to prohřešek dosti podstatný.

V první­ řadě jde stále o dokola se opakují­cí­ problém s praní­m filtrační­ náplně. Jistě, že prát! Filtrační­ náplň, jde v drtivé většině o molitanovou houbu, je v podstatě jakousi regenerační­ popelnicí­, ve které dochází­ v první­ řadě k zachycování­ mechanických nečistot, ale její­ důležitou úlohou je též upravovat biologicky hodnoty vody na přijatelnou mí­ru. To se děje za účasti bakterií­, které dokáží­ odbourat, nebo oxidací­ proměnit nežádoucí­ látky na látky přijatelné. Znovu, již po několikáté upozorňuji na množství­ veličin, které znehodnocují­ vodu v tak malém prostoru, jako je akvárium.

Jsou to výkaly ryb, jak močovina, tak tuhé výkaly, nespotřebovaná potrava, zbytky uhynulých částí­ rostlin, segmenty(jak mechanické, tak chemické) dekorace. To vše má negativní­ vliv na chemické složení­ vody, ve které žijí­ živočichové. Mnohdy na hranici mezi životem a smrtí­! A to pouze z důvodu neodborných a mylných informací­.
Jistě, že si dovedu představit filtr, který pracuje téměř bez údržby a který tedy není­ třeba pravidelně obnovovat. Jsou to filtry se speciální­ náplní­, ale hlavně, musí­ být ve službách akvaristy odborní­ka. Myslí­m tí­m člověka, který je vybaven teoretickým i praktickým vědění­m, a který si již uvědomuje biologické pochody ovlivňují­cí­ chod akvária s živými tvory.

Jde o velmi citlivou disciplí­nu akvaristiky, které se ří­ká biologická rovnováha. Abych Vám dovedl jednoduše přiblí­žit podstatu takového akvária, zmí­ní­m se o jeho podobě.
Začnu velmi pří­močaře. Ve drtivé většině jsou akvária vzhledem k množství­ vody v nich přerybněná. Bez potřebné techniky bychom nikdy nemohli sledovat několik druhů ryb, jak se v hejnech prohánějí­ stolitrovým akváriem. Tedy mohli, ale pouze krátký čas. Za několik dní­ by se voda v akváriu bez vzduchování­ a filtrace začala kazit. Jak by to dopadlo s rybami nemusí­m ani popisovat. A právě k tomu nám, ale hlavně živým organismům v akváriu, pomáhá technika. Alespoň částečně tak můžeme napodobit pří­rodu a vytvořit pro život v akváriu přijatelné podmí­nky. Je potom už jen na nás, jak přijatelné prostředí­ dokážeme vytvořit. Na tom také mají­ velký podí­l ony rady od odborní­ků v prodejnách pro chovatele. Zvláště pak, jedná-li se o začí­nají­cí­ akvaristy. Proto jsou odborné rady tak důležité a proto neustále zdůrazňuji jejich potřebu ve specializovaných prodejnách.

Pro biologickou rovnováhu v akváriu je též důležité osvětlení­ a živé rostliny, ale ty teď pominu, protože pí­šu o technické filtraci. Vraťme se tedy k ní­.
ňekli jsme si, že voda, která prochází­ filtrační­ hmotou se čistí­ mimo jiné též od mechanických nečistot. To je jasné a myslí­m, že nikomu nemusí­m vysvětlovat oč jde. A právě ty jsou pro dobrý chod filtru důležité. Po nějakém čase se totiž filtrační­ hmota začne těmito nečistotami zanášet. S proudem vody se ale do filtru dostává též potřebný kyslí­k, který je důležitý pro funkci bakterií­. Omezený průtok vody ucpanou filtrační­ hmotou přestane bakterie v ní­ zásobovat kyslí­kem a začí­ná problém. Bakterie v podstatě přestanou pracovat.
Filtrační­ hmota přesycená odpadní­mi látkami začne vodu v akváriu doslova otravovat. Přestanou též fungovat další­ důležité funkce filtru a to okysličování­ a pohyb vody. U těchto funkcí­ také záleží­ na tom, čí­m vodu přes filtrační­ hmotu čerpáme. Zda se jedná o vodní­ čerpadlo či o vzduchovací­ trysku, nebo kamí­nek. Totálně ucpaný filtr se potom zbortí­ do sebe a tí­m uzavře průchod vody docela.

Proto je velmi důležité filtrační­ hmotu z filtru pravidelně proplachovat ve vlažné vodě a tí­m zajistit bezproblémový průtok vody.

A co bakterie? Nemusí­te se bát. Kolonie bakterií­ se sice částečně naruší­, ale velmi rychle se v akváriu zregeneruje a začne zase pracovat. Pozor ale, při proplachování­ filtrační­ hmoty dbejte, aby se do ní­ nedostaly chemické látky v podobě jaru či sava! To je hrubá chyba a tí­m kolonii bakterií­ jistě zničí­te. Potom trvá několik týdnů, než se správná činnost filtru obnoví­.

A co tedy ony filtry bez údržby? To je kapitola sama o sobě. Buď se velikost kapacity filtru přizpůsobí­ velikosti akvária, nebo se přizpůsobí­ počet chovaných živočichů velikosti a kapacitě filtru. Jde zkrátka o to, aby filtr svou kapacitou stačil odbourávat dusí­katé látky i mechanické nečistoty. Pro představu, biologický filtr pro sladkovodní­ akvárium velikosti dvou set litrů s běžnou rybí­ obsádkou, by byl přibližně stejně veliký jako akvárium samotné. Naví­c, v takovém filtru je nutné použí­t mimo jiné i osvětlení­ pro rostliny, př. i pro zelené řasy.

Dále bych rád upozornil na chybné rady ohledně nově donesených ryb z akvaristické prodejny. Pominu dnes rady spojené s karanténou. V jednom z minulých článků jsem karanténu ryb popisoval dosti podrobně.
Zmí­ní­m se o variantě, která je běžná, i když chybná. Jedná se o umí­stění­ nově zakoupených ryb bez karantény do již fungují­cí­ho akvária.
Tedy, rozhodneme-li se již pro tuto špatnou verzi, nebo nemáme-li jinou možnost, je i tak nutné dodržet několik málo rad.
Sáček s vodou a s rybami položte na hladinu vody v akváriu. Po půl hodině se teplota vody v sáčku postupně vyrovná s teplotou vody v akváriu a nezpůsobí­te tak rybám při přelovení­ teplotní­ šok. A teď pozor. Nikdy nelijte vodu ze sáčku i s rybami do akvária. Vždy dbejte na to, aby voda z cizí­ho prostředí­ nepřišla do již zaří­zeného a fungují­cí­ho akvária. Toho docí­lí­te jednoduchou cestou. Nemáte-li elementku, připravte si sklenici s vodou z akvária. Potom přes sí­ťku slijte vodu do odpadu a ryby ze sí­ťky vložte do připravené sklenice. Ty po chví­li, alespoň za další­ půlhodinu, opět přelijte přes sí­ťku. Ryby potom už můžete vložit rovnou do akvária.

Upozorňuji ale, že tato praktika je špatná a bez karantény není­ dobré nově poří­zené ryby do již zavedeného akvária k ostatní­m živočichům vpouštět! Hrozí­ infekce.

Foto: Barclaya longifolia, pro pana doktora.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2007
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...