Aby nedošlo k omylu

24.02.2007 | Žádné komentáře

Téměř každý si je vědom toho, že než se něco naučí­, stojí­ to mnoho úsilí­ a času. Je potom pouze na něm, jak hluboko do toho či onoho oboru pronikne. Vezmu-li hudební­ nástroj, vědní­ obory, sport a vůbec vše v čem lidé hledají­ uspokojení­, poznání­ a seberealizaci, ve všem je na začátku nekonečná řada otázek a respekt. Neexistuje zázrak, který způsobí­, že se nám jisté poznatky sami objeví­ v mozku.

Od začátku jsme odkázáni na své nadání­, vůli a na poznatky našich předchůdců, kteří­ byli kdysi také na začátku. Máme ale tu výhodu, že můžeme čerpat právě z těch poznatků, kterými se mnohdy mravenčí­ a usilovnou prací­ zabývali naši předchůdci. Po určitém čase takto vyzbrojeni, bychom měli ale sami přidávat nové poznatky k těm, z nichž jsme čerpali. A tak se pomalu posunuje poznání­ a předávání­ vědění­ již po mnoho generací­.
Zrovna tak je to s akvaristikou!

Proč to vše pí­ši? Z mnoha článků a dotazů ze stránek internetu mám totiž takový dojem, že se na akvaristiku v některých lidech usí­dlil mylný názor. A to, že akvaristika je druh dětské hračky. Jakási skládačka, která se po zakoupení­ všech potřebných dí­lů složí­ a ona potom funguje sama. Není­ tomu tak!

Není­ to stavebnice, není­ to ani vláček ani panenka a už vůbec nefunguje sama. V pří­padě akvaristiky jde o daleko vážnější­ a odpovědnější­ projev hraní­. Jde o hru na život. Rozhodujeme doslova o životě tvorů, které si k chovu vybereme. Jak již jsem mnohokrát napsal, lehkomyslnost a neznalost potom zcela zbytečně ukončí­ život chovaného tvora a mnohdy i zájem o tento krásný obor z důvodu neúspěchu. Přitom stačí­ pro začátek poměrně málo.
Vzpomí­nám si, jak jsem začal kdysi pronikat do tajů akvaristiky. Hltal jsem doslova každou novou knihu. Později jsem objevil různá skripta i knihy pro vyšší­ školy o ichtyologii a biologii. V klubu jsme vedli nekonečné debaty. Rady těch starší­ch a zkušenější­ch byly požehnání­m pro naší­ další­ práci. Trvalo to hodiny, dny, roky a nikdy to neskončí­. Pro mne se akvaristika stala krásnou závislostí­.
Netvrdí­m, že tí­m musí­ projí­t každý, kdo si chce poří­dit akvárium třeba jako dekoraci do interiéru. To opravdu není­ nutné, ale věřte, že si ti živí­ tvorové zaslouží­ alespoň těch několik hodin Vaší­ pozornosti, než si několik takových živých klenotů poří­dí­te.

Vzpomí­nám si na jednu maminku, která přišla se svým malým synem k nám do akvaristiky a kupovala cosi pro kočku. Jen tak na okraj se při placení­ zmí­nila, že jejich rybičky už týden nežraly a významně se přitom na syna podí­vala. Pochopitelně jsem se zeptal, proč? Hrdá maminka mi oznámila, že je to součást výchovy. „On se totiž přestal starat o akvárium, které dostal k vánocům a tak jsem řekla, že taky nebudu!“ ňekla sebevědomě maminka a chystala se odejí­t. Vláčela přitom nehodného caparta za ruku.
„Snad o ty živé tvory!?“ ňekl jsem možná trochu ví­c nahlas. Žena byla již u dveří­ a zarazila se. Otočila na mne hlavu a nechápavě koukala. Věděla, že ta poznámka byla určena jí­, protože byla v obchodě se mnou sama.
„Ne o akvárium, ale o ryby!“ Můj hlas dával jasně najevo, že s její­ metodou výchovy nesouhlasí­m. „Já bych se nerad pletl do vaší­ výchovy, pokračoval jsem, ale proč váš spor mají­ odnést jiní­ živí­ tvorové?“ Záměrně jsem problém zveličil, protože dobře ví­m, že týden hladovění­ dospělým rybám v akváriu neuškodí­.
Trvalo několik vteřin, než na moji výtku zareagovala.

Bavili jsme se ještě asi čtvrt hodiny, než přišel další­ zákazní­k, kdy jsme hovor ukončili. š lo zkrátka o to, upozornit maminku na to, že akvárium není­ pouze na hraní­. Že to není­ hračka, byť bylo věnováno jako taková dí­těti k vánocům. Že by akvárium mělo být právě tou výchovnou pomůckou, která učí­ děti ke vztahu k pří­rodě. Která učí­ děti vhodnou a nenásilnou metodou pochopit křehkost pří­rodní­ch vztahů a nakonec i odpovědnost za chované zví­ře. Takové poučení­ rozhodně ale nevede přes záměrně zamordované zví­ře.
O čem tedy tento článek je? Chtěl bych jí­m upozornit na mnoho vhodné literatury a také na to, že není­ pouze dobré, ale rozhodně nutné si pro začátek o akvaristice nějakou tu knihu přečí­st. Budete se mnou jistě souhlasit, že je lépe problémům v akváriu předcházet, než je obtí­žně a třeba i nákladně řešit.
Když už jsem u těch dárků, budete-li uvažovat o koupi akvária dětem, věnujte jim též vhodnou kní­žku. Rozhodně své dí­tě nezbaví­te zájmu o akvaristiku, když se jako dárek napří­klad pod stromečkem objeví­ akvárium s výbavou a vhodnou knihou s tí­m, že ryby se budou kupovat až po nutném minimu. Tí­m je právě to seznámení­ s akvaristikou prostřednictví­m knihy. Je nutné potom vysvětlení­, že živí­ tvorové nejsou hračkou, a že jejich chov není­ pouze hraní­, i když také zají­mavé a zábavné.

Toto by mělo být zároveň úkolem odborných obchodů, které se prodejem zví­řat určených pro chov zabývají­. Jednoduše řečeno, nemělo by jí­t pouze o výdělek z prodeje, ale také o jakýsi servis a poradenskou službu pro chovatele. Ať si to pojmenujete jak chcete, rozhodně by za pultem takového obchodu měl stát odborní­k, který dovede nejen prodat, ale i poradit!

A tak nezačí­nejte ihned s akvaristikou pouze proto, že se Vám u kamaráda či v obchodě zalí­bilo zaří­zené akvárium s rybami. Je to pochopitelně jeden z mnoha impulsů, ale tomuto kroku by mělo rozhodně předcházet seznámení­ se alespoň se základy akvaristiky. To platí­ pochopitelně o každém chovaném zví­řeti.
Věřte, že ví­m o čem pí­šu, začí­ná to už volbou velikosti nádrže, její­m umí­stění­m a mnoha zdánlivými maličkostmi, které když ale podcení­te, založí­te na budoucí­ problém.

A tak znovu apeluji na povahy unáhlené, zbrklé a netrpělivé, zařizujte akvária, připraví­ Vám mnohé nádherné chvilky, ale s rozmyslem!
Zdá se Vám toho mentorování­ ode mne mnoho? Věřte, že si ho můžu dovolit. Sám se totiž již ví­c než třicet let učí­m dí­ky akvaristice zvládat právě tyto sví­zelné rysy povahy.

Foto: Cyprichromis leptosoma, jezero Tanganika – Afrika

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2007
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...