Hodláte si slepit svoje vlastní­ akvárium? (2)

14.01.2007 | 2 komentáře(ů)

V minulém dí­lu jsme uzavřeli pojednání­ o lepidlech, která se na lepení­ akvárií­ použí­vají­ a zbývá nám tedy ještě výběr skla a samotná technika lepení­.
Rád bych nejprve upozornil na to, že výběr skla nezávisí­ pouze na jeho rozměrech.
Pochopitelně, že tloušťka skla se volí­ podle rozměrů lepené nádrže a je jasné, že čí­m větší­ a hlavně vyšší­ akvárium, tí­m větší­ tloušťka skla se na jeho zhotovení­ použí­vá.
To ale není­ vše. Zkušený sklenář Vám vysvětlí­, že existují­ různé druhy tabulového skla. Rozlišují­ se podle kvality a jsou různě pojmenované. Kvalita je podmí­něná výrobou a pro zhotovení­ akvária by se mělo použí­vat sklo s názvem flaut.
Je to velmi kvalitní­ sklo bez kazů, je pevné a má slabě zelenkavý nádech. Sklo by mělo být nepoužité a profesionálně nařezané.

Budeme-li lepit akvárium do velikosti dejme tomu padesát litrů, můžeme použí­t sklo již použité. K tomuto účelu můžeme vzí­t sklo např. ze staré výlohy či z pultových výplní­. Dbejme na čistotu jeho povrchu. Nemělo by být poškrábané ani nijak jinak poškozené.
Dáte-li se ale na výrobu akvária větší­ch rozměrů, je zcela nutné použí­t sklo nové. Je to důležité už pro jeho pevnost. Staré sklo, např. z výlohy, nemusí­ mí­t již pevnost jako sklo nové. Je to též z důvodu stří­dání­ roční­ch období­. V zimě velké mrazy, v létě sluneční­ žár. Sklo použité na výrobu větší­ nádrže je pod stálým tlakem a narušení­ jeho pevnosti by mohlo skončit jeho prasknutí­m.

Při volbě tloušťky skla je důležitá výška akvária. Délka také, ale výška vodní­ho sloupce určuje tlak. Existuje mnoho tabulek, které autoři již mnohá léta opisují­. První­ tabulky byly vydány v letech, kdy se skla vkládala do rámů a pro lepená akvária již neplatí­.
Zkrátka, před lepení­m je lepší­ se poradit. Např. na stránkách Dajana Pet.
V minulosti jsem viděl neskutečně odvážná řešení­, která byla uskutečněna většinou z důvodů ekonomických. V době, kdy jsme začí­nali s první­mi lepenými akvárii, se můj kamarád akvarista rozhodl ke slepení­ nádrže velikosti 60x40x30 z tří­milimetrového skla. Bylo to neskutečné. Když ho napustil, průhyb skla na vrchní­ hraně byl pří­šerný. To akvárium sloužilo dosti dlouho. Poté jsme nalepili podél vrchní­ hrany pruhy skla a bylo vyřešeno. Pamatuji si, že ještě po několika letech do něj dával rozplavávat potěr.
Neberte to ale jako návod! Je to extrém a pouze to demonstruje jak pevnost skla, tak stálost slepu. Mnoho takto slepených akvárií­ jsem viděl prasklých(nikoliv rozlepených). Zkrátka, vše potřebuje své.
Já osobně, nejedná-li se zrovna o elementky, tloušťku skla raději předimenzuji.
Lepí­te-li si akvárium do bytu, doporučuji i přes správně zvolenou tloušťku skla, vlepit podélné skleněné lišty. Vlepuji je podél horní­ přední­ i zadní­ hrany a někdy, když je nádrž vysoká, i podél spodní­ch stěn. U výšky akvária do padesáti centimetrů spodní­ lišty nejsou nutné. Lišty podél horní­ch hran ale doporučuji. Tam totiž hrozí­ průhyb skla působení­m boční­ho tlaku vody. Není­ to nutnost, je to jistota a bude se Vám jistě lépe spát. Mimochodem, na tyto lišty se dá pohodlně uložit krycí­ sklo.

Další­ důležitou věcí­ je odmaštění­ styčných ploch. To se provádí­ chemickými látkami, odmašťovadly k tomu určenými. Já osobně použí­vám již mnohá léta perchloretylen. Použí­vá se též aceton. Není­ dobré odmašťovat prostředky jako např. jar, iron, pur atd. Je dobré zvolit agresivnější­ odmašťovadla. Na odmaštění­ záleží­ přilnavost lepidla!
Některá lepidla určená pří­mo k výrobě akvárií­ mají­ návod na odmaštění­ napsaný na obalu. Věřte, že perchloretylen bohatě postačí­. Odmašťoval jsem s ní­m akvárium, které mělo obsah téměř dva tisí­ce litrů a drží­ dodnes! Je tomu již dvanáct let.
K tomuto účelu použí­vám čisté kusy plátna. Použí­vám vždy jen jednou!

Akvária se lepí­ v podstatě dvěma způsoby. Záleží­ na uložení­ skel. Složení­ boční­ch stěn ke dnu.
1. Lepení­ na dno. Je to způsob, při kterém všechna skla spočí­vají­ na dně akvária, přičemž boční­ skla jsou mezi čelní­mi.
2. Oblepení­ dna čelní­mi a boční­mi skly. Slepí­me tak, že čelní­ a boční­ skla jsou nalepena na boky dna.

Existují­ ještě různé obměny těchto způsobů a věřte, že při běžné velikosti akvária (do dvou metrů délky) je to lepidlu jedno.
Toto je ale důležité při usazování­ akvárií­ na stojan. Existují­ totiž uložení­, o kterých se dá ří­ci, že jsou nebezpečné. To ale pouze na první­ pohled. Jde o uložení­ akvária pouze na hranu boční­ch skel. Viděl jsem akvárium o délce dva a půl metru, které bylo zavěšeno u stropu v paneláku přes celý dětský pokoj a drželo pouze na pěticentimetrových vinglech na protilehlých stěnách pokoje. Toto akvárium bylo slepeno druhým způsobem, tedy na boční­ stěny dna.
Je nutné dodat, že na takové uložení­ akvária je třeba zvolit dostatečně tlusté sklo. Akvárium je potom samonosné.
Je pravda, že takové způsoby uložení­ nádrže znám a ví­m, že fungují­, přesto bych pod takovým akváriem nerad usí­nal.

Je dobré vědět, že mezi skly, které k sobě lepí­me, by měla být nepatrná vrstva lepidla. Jde zkrátka o to, aby lepená skla nebyla k sobě těsně přitisknuta. Toho můžeme dosáhnout např. vymezovací­mi planžetami.

Lepidlo je zvulkanizované přibližně za 24 hodin. Záleží­ na vzdušné vlhkosti. Doporučuji ale akvárium zkušebně napustit až po 48. hodinách.

Doufám, že Vám bylo mé pojednání­ o lepení­ akvárií­ poučení­m a kdyby jste přece jen potřebovali upřesnění­, napište.

Foto: Paracheirodon innesi

Ohodnoťe, prosím, článek

4.63/5 (27)

2 Komentáře

  1. David Filtus

    Dobrý den mohl by jste mi poradit s lepenim akvária ? A tlouskou skla? Děkuji Fiktus

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím, není problém doporučit, ale raději zavolejte na 728 666 265. Budu mí asi více dotazům a bude to rozhodně rychlejší.
      Děkuji za dotaz, Jiří Růžička

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2007
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...