Hodláte si slepit svoje vlastní­ akvárium? (1)

7.01.2007 | 4 komentáře(ů)

Během minulého roku jsem odpoví­dal na mnoho různorodých dotazů, které se týkaly ví­ce či méně akvaristiky. Je pravda, že akvaristika je obor složený z mnoha jednotlivých odborností­, zdánlivě spolu nesouvisejí­cí­ch.
Nejde zdaleka jen o znalosti živočichů a rostlin, které chceme chovat či pěstovat. Budete-li se snažit proniknout ví­ce do hloubky akvaristiky, velmi brzy zjistí­te, že je nutné znát též alespoň základy z chemie, elektrotechniky, fyziky, zeměpisu, biologie a zároveň použí­t i něco zručnosti a důvtipu.
Žijeme ale v době, kdy se mnoho potřeb a dokonce i celých kompletů pro akvaristiku prodává v odborných prodejnách. To v minulosti nebylo a každý akvarista si i ty nejzákladnější­ potřeby vyráběl či obstarával sám. Možná právě proto akvaristika lákala mnoho zájemců. Nechci lamentovat a vyčinit výrobcům za to, že tyto výrobky vyrábějí­. Právě naopak! Jsou ale lidé, kteří­ si přesto i v této době rádi své akvárium slepí­ sami. Dnes asi těžko někdo sám vyrábí­ čerpadla z motorků od starých gramofonů, jako dří­ve, ale napří­klad vnitřní­ dekoraci akvária rád vymýšlí­ s vlastní­m důvtipem kde kdo.

Tí­mto článkem reaguji na několik dotazů, které se právě této problematiky týkají­.
Musí­m se ale přiznat, že mě k tomuto kroku přivedl dotaz, po jehož přečtení­ mi přeběhl mráz po zádech.
Zněl přibližně takto: „Chtěli bychom vědět, čí­m nejlépe zabrousit sklo před lepení­m akvária?“
I když jsem vzhledem ke katastrofě, která mohla nastat odpověděl ihned mailem, napadlo mě, že by bylo dobré alespoň základy lepení­ akvárií­ zopakovat a pří­padně tak pomoci těm, kteří­ mají­ v plánu si své akvárium slepit sami.

V první­ řadě tedy: STYČNÉ PLOCHY SKLA SE PňI LEPENÍ SILIKONOVíťMI LEPIDLY NEZABRUš UJÍ!
Naopak, je potřeba je dokonale vyčistit a odmastit. Ale začnu od začátku.
Všechna lepidla silikonového typu drží­ svoji přilnavostí­. Jakékoliv znečistění­, zabroušení­ či mastnota zmenšuje přilnavost a hrozí­, že akvárium po slepení­ nebude vodotěsné či dokonce soudržné. Zrádné na tom je to, že akvárium může nějakou dobu dobře sloužit, ale po čase, třeba za měsí­c či dva, nastane pří­livová vlna…Stane se tak proto, že neustálý tlak vody zevnitř akvária postupně, ale vytrvale, narušuje nesprávně provedené slepy a ty nakonec povolí­.
Ta samá situace nastane, když použijete nesprávné lepidlo.
Může Vás varovat to, že většinou několik dnů před totální­m rozlepení­m akvária najdete krůpěje vody, průsaky, v mí­stě začí­nají­cí­ netěsnosti.
Výrobci silikonových tmelů a lepidel použí­vají­ k označení­ svých výrobků různá označení­. Bývá to většinou čí­selná řada, ale mnohdy se setkáte se symboly i s popisem použití­. Pozor! Obaly těchto výrobků jsou si mnohdy podobné, je lépe se tedy přesvědčit pročtení­m návodu na obalu a zjistit tak, k čemu je ten onen výrobek určen.
Dá se zjednodušeně ří­ci, že výrobci tyto výrobky dělí­ na dvě základní­ skupiny. Jsou to tmely a lepidla. Zatí­mco tmely se použí­vají­ na utěsnění­ všeho možného od stavebnictví­ až po automobilový průmysl, lepidla jsou použí­vána k lepení­ a jejich použití­ je zrovna tak velmi všestranné. Když se budeme dále zají­mat pouze o lepidla, musí­m upozornit na skutečnost, že i v těch je rozdí­l. Existují­ lepidla tzv. měkká a lepidla tvrdá. Ta první­ se použí­vají­ na menší­ akvária, panty a všude tam, kde je zapotřebí­ pružnost slepu. Tvrdší­ lepidla se použí­vají­ na tzv. pevné spoje, velká akvária, stavebnictví­ atd. A je to opět stejné, každé lepidlo by mělo být označeno popisem, který nám tyto údaje prozradí­.
Pevnost a vytrvalost slepu je velmi vysoká. Když si uvědomí­me, že tato lepidla drží­ pohromadě i obytné budovy, jistě se naše pochyby o soudržnosti slepeného akvária rozplynou.
Pochybuji, že by kdy došlo k rozlepení­ akvária chybou lepidla. Stane se to vždy buď špatně zvoleným lepidlem, nebo chybně provedenou technologií­ slepu. Důležité je též použité sklo, ale o tom až v kapitole o skle.
Vždyť ne nadarmo se ří­ká, že dobře slepené akvárium spí­še praskne, než se rozlepí­.
Je dobré si dát pozor již při výběru lepidla a dbát na firemní­ popis na obalu. Ještě jednu zkušenost si Vám dovolí­m předat. Nedbejte na rady prodavačů. Neří­kám, že všichni Vám poradí­ nesprávně, ale těžko se to zrovna v tu chví­li pozná. No a když je v bytě několik centimetrů vody, je Vám toto poznání­ již k ničemu.
Lepidlo, na kterém chybí­ návod k použití­ od výrobce, též nekupujte. Je skutečností­, že dlaždice v koupelně můžete vyspárovat lepidlem na akvária. Budete-li ale chtí­t použí­t spárovací­ hmotu na lepení­ akvária, bude to špatně!
Všeobecně platí­, že kvalitní­ lepidla jsou dražší­ než tmely.
Existuje ještě několik možností­, jak porušit dobře slepené akvárium a způsobit tak jeho netěsnost.
Pozor na odstraňování­ řas v akváriu žiletkou. Již se stalo, že se při této činnosti žiletka dostala do spáru a slep se stal netěsným. Je dobré si uvědomit, že při lepení­ akvária se sklo nedotýká! Mezi skly vznikne tedy vrstva lepidla, která je sice velmi pevná na střih a tah, ale pochopitelně dí­ky své měkkosti neodolá proří­znutí­. Dí­ky této vlastnosti je také akvárium velmi dobře demontovatelné.
Další­ nebezpečí­ hrozí­ od řas. Některé druhy řas dokáží­ časem silikonovou hmotu prorůst tak, že ji naruší­. Akvárium může tak po určitém čase začí­t ronit a posléze se může i rozpadnout.
Dnes ale existují­ lepidla, která jsou vůči prorůstání­ řas odolná a tak toto nebezpečí­, při správném zvolení­ druhu lepidla již nehrozí­.
Silikonová lepidla se vyrábějí­ v mnoha barvách. Na pevnost slepu nemají­ tyto barvy vliv a tak záleží­ jen na Vás, kterou barvu si pro slepení­ akvária vyberete.

V další­m dí­lu se budu věnovat skle a technice slepu.

Jiří­ Růžička

Foto: Arnoldychthys spilopterus

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (10)

4 Komentáře

  1. Morty

    Článek je to pěkný a má pro mě velkou informační hodnotu. Jen by mi pomohlo kdyby se tam objevil typ a výrobce něčeho pověřeného a vyzkoušeného.

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím, nevím jaká doporučení byste rád, abych napsal. Prosím o specifikaci dotazu.
      J.Růžička

      Odpovědět
  2. Václav

    Dobrý den, souhlasím s uživatelem Mortym. A k upřesnění dotazů. Zajímá nás , zda máte vyzkoušeného výrobce či konkrétní značku akvarijního lepidla. V mém případě jde o úpravu terária vodních želv.

    Odpovědět
    • Jiří Růžička

      Zdravím, Morty?, ale s těmi výrobci. Dnes je to snadná volba, jen dejte pozor na popisek od firmy. Vždy deklaruje použití a tedy, vybírejte takové lepidlo, které je pro tyto účely doporučené přímo výrobcem na kartuši. A pozor, existují lepidla a tmely, volte tedy lepidlo…
      Jiří Růžička

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2007
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...