Vzkazy (8)

23.11.2006 | Žádné komentáře

Tento článek věnuji nešťastné paní­ Jiřině, která mi telefonovala svůj problém a které jsem slí­bil odpověď již v tomto týdnu.

Jde o klasický a stále dokola diskutovaný problém s novým akváriem, pořizovaným začáteční­kem. Odpoví­dám na něj z toho důvodu, že nepovedené začátky jsou mnohdy tragédií­ pro chovaná zví­řata a zároveň pří­činou zmařené chuti pokračovat s akvaristikou dále.
Paní­ Jiřina si po smrti manžela chtěla splnit tak trochu svůj dávný sen a poří­dila si akvárium. Začí­nala prakticky dvakrát a ani jednou se to nezdařilo. Vždy vše skončilo čtrnáct dní­ po zakoupení­ rybek v akvaristice. ňí­ká: „Čert vem ty pení­ze, ale jsem z toho nešťastná!“ Věří­m jí­ a myslí­m, že ten samý pocit mají­ všichni, co si to prožili.
Musí­m hned na začátek napsat, že jde v podstatě vždy o jedno. Věnovat ví­ce času pří­pravě a až posléze nakupovat. Paní­ Jiřině v tuto chví­li radí­m jediné: nic nekupujte. Alespoň prozatí­m.

Pochybuji ale, že klasicky zaří­zené akvárium může být pří­činou tak rychlého úhynu ryb. Myslí­m tí­m akvárium vybavené např. zakoupeným štěrkem pro tyto účely prodávaným v odborné prodejně. Pí­šu o štěrku, protože to je snad jediná věc ze zaří­zení­, která by tuto katastrofu mohla způsobit. Nevhodně volený druh štěrku může totiž v krátké době ovlivnit chemickou kvalitu vody a způsobit tak úhyn ryb.

Další­ věc, o které se mi pani Jiřina zmí­nila bylo krmení­. To je velmi důležitá součást provozu akvária, ale při běžném krmení­ by se během tak krátké doby nemělo nic špatného stát. Jiná věc je trvalé překrmování­, o kterém jsem psal v minulých článcí­ch a ke kterému mají­ začáteční­ci sklon. Zvláště, když přikrmuje celá rodina a navzájem si o tom neřeknou.
Tento velmi častý prohřešek je ale vždy doprovázen zákaly vody. To už může být vodí­tko pro diagníłzu problémů.

Důležitá je pochopitelně i voda. Byla běžná, vodovodní­ a tak si nedovedu představit, že paní­ Jiřině tekla z vodovodu jedovatá voda, zvláště byla-li čirá.

Teplota. Pro většinu běžných ryb postačí­ teplota mezi 23 – 24 °C. To bohatě zabezpečí­ termostatické topí­tko, které se dá bez problémů poří­dit a které pani Jiřina má.

I kdyby neměla v akváriu filtr, ryby nemají­ důvod za tak krátkou dobu uhynout. Zvláště, má-li akvárium vybavené vzduchování­m.

Napadá mě jediné řešení­, které je časté a nemusí­ být zrovna zaviněno zlým úmyslem prodávají­cí­ho. Jsou jí­m nemocné ryby. Je to častý pří­pad, kdy se donesou ryby napadené parazity již z prodejny. Pí­šu parazity, protože to, co mi pani Jiřina vyprávěla, tomu nasvědčuje.
Dokonce si dovolí­m napsat, že šlo zřejmě o známou tzv. krupičku. Je to akvaristy použí­vané pojmenování­ a dostalo název podle projevu napadení­. Ryba je jakoby poseta jemnou, světlešedou krupičkou. Jsou to jednotliví­ parazité v ohromném množství­, kteří­ nakonec rybu vysí­lí­ až uhyne. Těchto tzv. krupiček je ví­ce druhů a je dobré proto ryby, než se umí­stí­ do zaří­zeného akvária, karanténovat v elementce. Jak jsem již psal, odborný prodavač to ani nemusí­ vědět, protože začátek onemocnění­ se nemusí­ na chování­ ryb viditelně projevit. Až po rozmnožení­ několika dospělců tohoto parazita v akváriu se invazní­ stádia přichytí­ na pokožku ryb, kde cizopasí­. Ryba v pokročilém stádiu napadení­ pak vypadá, jako by na sobě měla šedavý zákal, má slepené ploutve a většinou plave houpavým pohybem. Oči se zakalí­ a ryba očividně chřadne.
Tento cizopasní­k se dá také přinést s nalovenou pří­rodní­ potravou např. z rybní­ka.

V dnešní­ době existuje mnoho léčiv, která jsou běžně k dostání­ v odborných prodejnách.
Z řady léčiv vyráběných fu. Dajana pet je to napří­klad Bioicht. Podrobně se o těchto léčivech můžete dočí­st na stránkách Dajanapet v rubrice „PRODUKTY“
Je také dobré vědět, že většina těchto parazitů nepřežije teplotu vody vyšší­ než 32 °C. Mám s touto léčbou velmi dobré zkušenosti a musí­m napsat, že je parazit do několika málo hodin zlikvidovaný. POZOR ale! Je nutné mí­t při této léčbě přesný teploměr a kvalitní­ vyhří­vání­ s termostatem. Další­ důležitá věc je vzduchování­! Při této léčbě musí­me silně vodu vzduchovat, protože bychom ryby udusili. Se stoupají­cí­ teplotou se totiž značně snižuje obsah kyslí­ku ve vodě.

A tak co nakonec poradit. Je rozhodně dobré si před založení­m akvária přečí­st rady zkušených akvaristů a nechat se tak poučit. Dosti podrobný návod od slepení­ akvária až po jeho založení­ jsem popsal na stránkách Zví­řetní­ku, internetových novin – www.neviditelnypes.cz. Tyto rady jsou v rubrice „AKVARISTIKA“.

Nakonec ještě vzkaz pro pani Jiřinu. Budou-li Vaše problémy přetrvávat, ozvěte se.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2006
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...