Tetra neonová (4)

14.11.2006 | Žádné komentáře

Máme-li za sebou úspěšný výtěr a ošetřené jikry, přibližně po pěti dnech se malé rybky dostávají­ z fáze strávení­ žloutkového váčku(eleuterembryonální­ fáze) do stádia larvální­ho(protopterygiolarvální­ fáze). Typické pro toto stádium je, že plůdek nemá ještě dělené ploutvičky, ale jeho tělo má lem, který ploutve nahrazuje. V tomto stadiu se již plůdek shání­ po potravě. Tento moment je pro nás velmi důležitý a je třeba podat vhodnou potravu. Je tomu všeobecně zvláště u rybek, které mají­ drobný potěr. Patří­ k nim i tetra neonová. Čí­m drobnější­ je potěr, tí­m menší­ má po strávení­ živného(žloutkového) váčku zásobu energie. Stačí­ potom několik hodin zmeškání­ a potěr se vysí­lí­ natolik, že není­ již schopný potravu přijmout a hyne.
Ještě bych pro úplnost dodal, že další­ fáze se nazývá pterygiolarvální­, kdy se ploutvičky již dělí­ a jsou vyztužené kostěnými paprsky. Tyto dvě fáze, protopterygiolarvální­ a pterygiolarvální­, dohromady tvoří­ larvální­ periodu. Ta trvá až do úplného vývoje vnitřní­ch orgánů a zkostnatění­ páteře.
Ještě malou připomí­nku, počet jiker u tetry neonové se pohybuje od sta do několika set kusů. V literatuře jsem četl mnoho údajů a většina i odborných knih popisuje počet kusů od sta až do dvousetpadesáti kusů. V dobách, kdy jsem si mnoho údajů o výtěrech zapisoval a evidoval, jsem napočí­tal až 456 jiker. Z toho pochopitelně lze odchovat méně kusů potěru, ale jiker mají­ tyto rybky, jsou-li dobře krmené, daleko ví­ce, než literatura uvádí­. Bohužel, největší­ ztráty jsou z důvodu nepřirozené potravy a prostředí­ v němž potěr po vylí­hnutí­ přechováváme.
Zají­mavé je evidovat plodnost samců. V chovech se vyskytují­ páry, které mají­ téměř stoprocentní­ plodnost. To je ale výjimka.

Zůstaňme ale ve stádiu, kdy se potěr po strávení­ žloutkového váčku začne shánět po potravě a kdy již musí­me začí­t krmit, tedy ve stádiu protopterygiolarvální­m.
Problém je v tom, že hra s časem je neúprosná a záleží­ na šikovnosti a na citu chovatele. V tuto dobu dbáme nejví­ce na druh podávané potravy. Rozdělme si tedy možnou potravu do dvou skupin. Předem vylučuji potravu umělou, tedy neživou. I když ji někteří­ autoři doporučují­, sami poznáte, že je to nesmysl. Jedinou cestou ke kvalitní­mu odchovu potěru teter neonových je potrava živá. Mimochodem, to platí­ téměř u všech chovaných ryb.

Tedy, potravu můžeme použí­t buďto z pří­rody, nebo odchovanou doma.
Z pří­rodní­ch zdrojů jsou nejvhodnější­ ví­řní­ci(Rotatoria) a nauplie pouze některých buchanek(Cyclopidae). Máte-li možnost použí­t tuto potravu, máte vyhráno. Ale pouze z hlediska vhodnosti potravy. Ne již tak z hlediska možného rizika s tí­m spojeného. Potrava z pří­rody nám může přinést mnohá nemilá překvapení­. Nejlepší­ rada na tomto mí­stě bude asi ta, že každý si svůj rybní­k zkrátka musí­ vyzkoušet sám. Pamatuji na mnoho rybní­ků, kam jsme jezdili pro krmení­ a každý byl svým způsobem výjimečný. V každém totiž byl jiný režim planktonu. A tak se pro „prach“ jezdilo do toho a pro dafnie do druhého rybní­ku. Cyclops se dal nalovit zase jinde a tak dále. Pochopitelně, šlo též o roční­ dobu.
Od chví­le, kdy jsem se přestěhoval na venkov, využí­vám též larvy pakomárů. Samičky pakomárů z rodu Chironomus kladou svá vají­čka do rosolovitých kokonů, které plavou přichyceny vláknem na různých předmětech na hladině vody. Posbí­ráte-li tyto kokony a umí­stí­te v elementce s teplou vodou (25 °C), dočkáte se zanedlouho vylí­hnutí­ miniaturní­ch larev z vají­ček, které jsou opravdu téměř neviditelné. Když jsem toto vyzkoušel poprvé, málem jsem vodu s larvami vylil v domnění­, že se pokus nepovedl. Pouze dobrý lom světla v tu chví­li mě upozornil na pří­tomnost larviček. Pod mikroskopem jsem později poznal, že tento způsob je možný, ale poněkud pracný. Pozor ale! Toto platí­ pouze v ranném stadiu larev, necháte-li tyto larvy vyrůst, stanou se malému potěru neonek nebezpečné.

(Doporučuji článek z 26.6.2006, …nejmenší­ z nejmenší­ch, na Zví­řetní­ku, www.neviditelnypes.cz v rubrice „akvaristika“)

Vhodná je též potrava, kterou si můžete odchovat doma. Předpokládám, že zdroj násady nálevní­ků či vají­čka Artemií­ máte z důvěryhodného zdroje.
Začneme s nálevní­ky(Paramecium). Použí­vá se laboratorní­ trepka, která je snadno rozmnožitelná. Tento nálevní­k je vhodný pro malý potěr, ale jeho nutriční­ hodnota není­ nijak valná a tak se dá ří­ci, že s je ní­m dobré krmit pouze v nouzi. Je rozdí­l pozorovat potěr, jaká má bří­ška po ví­řní­cí­ch a jaká po nálevní­cí­ch.
Další­ vhodnou a myslí­m, že v dnešní­ době nejpouží­vanější­ potravou jsou nauplie žábronožky solné, tedy Artemie. Tento malý zázrak je v podstatě základem chovu akvarijní­ch ryb na celém světě a když použijete vhodný druh, tak máte vyhráno. Ale i s Artemií­ je třeba se naučit zacházet.
Jde totiž o to, že Artemií­ se dá použí­t ví­ce druhů a ještě se dají­ použí­t různě. Prodávají­ se též Artemie tří­děné podle velikosti vají­čka. Tyto tří­děné Artemie se rozlišují­ podle počtu vají­ček na jeden gram. Napří­klad, 240 000 ks na gram, 260 000 ks na gram a tak podobně. Jasně z toho vyplývá, že čí­m ví­ce vají­ček na gram, tí­m je Artemie menší­.
Zají­mavé je, že Artemie jsou různé povahy a různého tvaru. Je dobré vědět, že mnohdy menší­ druh Artemie není­ vhodnější­ než poněkud větší­, protože její­ tvar malému plůdku prostě nevyhovuje.
Stalo se mi v minulosti, že jsem zakoupil drobnou Artemii a již jsem se těšil, jak si s ní­ potěr
poradí­. Opak byl pravdou. Pod mikroskopem jsem potom zjistil, že Aremie je sice malá, ale kulovitého tvaru a to byl ten problém. Původní­ Artemie byla sice o něco větší­, ale byla podlouhlá a hlavně ští­hlejší­, to potěru vyhovovalo ví­ce. Zkrátka, miminka musí­me rozmazlovat, jinak se úspěchu nedočkáme.
Nezapomeňte propláchnout vytří­děné nauplie čistou vodou! To je velice důležité. Jinak prudce zvýší­te vodivost vody a plůdek zahyne.

Než začnete prvně krmit rozplavaný plůdek, opakujte si základní­, již mnohokrát uvedené pravidlo, hlavní­ je nepřekrmovat! Vysloveně nutné je krmit minimální­mi dávkami co možná nejčastěji. Jedině tak zabrání­te velkým ztrátám na plůdku.
Je pouze na Vaší­ šikovnosti, kolik potěru odchováte z početné snůšky.

Jen bych ještě dodal, že ve stáří­ přibližně 14-16 dnů se mimina začnou barvit do červena. Začí­ná to u ocasní­ ploutvičky.
V tu dobu již můžete bez problémů postupně doplňovat odstátou vodovodní­ vodu. Nejlépe každý den malou část.
Po další­ch deseti a ví­ce dnech se objeví­ typický sví­tí­cí­ proužek. V tu dobu je již potěr odolný a připravený k přelovení­ do větší­ nádrže.

Přeji tedy mnoho štěstí­ a hlavně trpělivosti při odchovu tetry neonové.
Doufám, že miniseriál o tetře neonové bude pro Vás srozumitelný, budete-li ale potřebovat vysvětlení­ nějaké části mého výkladu, napište.

Jiří­ Růžička

Foto: Nálevní­ci rodu Tetrahymena v již mrtvém tělě plůdku tetry neonové.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (3)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2006
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...