Pozor na překrmování­ (1)

17.09.2006 | Žádné komentáře

Toto téma je velmi diskutovaným problémem mezi akvaristy a také snad v každé akvaristické publikaci. Není­ divu, jedná se o základ úspěchu v chovu i odchovu akvarijní­ch ryb. Tento článek nebude dávat rady jak krmit jednotlivé druhy ryb, ostatně, na to by nestačila ani celá kniha. Chtěl bych zde ale upozornit na některá pravidla a zákonitosti, které by se měly při krmení­ v akvárií­ch dodržovat.

Na začátek musí­m uvést jeden důležitý fakt, který možná někdo nebere až tak v úvahu, ale který je velmi významný. Jedná se o potravu samotnou. Jde totiž o to, krmí­me-li potravou pří­rodní­ živou, mraženou či jinak upravovanou. Krmí­me-li umělou stravou vyráběnou průmyslově speciálně pro akvarijní­ účely, nebo stravou vyráběnou pro průmyslově vykrmované ryby určené pro lidskou potravu.

Další­ možnost je podávat náhradní­ stravu v podobě různých druhů mas či zelenin, popří­padě kombinaci tohoto v podobě vlastní­ch receptů a vlastní­ho zpracování­. Vidí­te sami, že možností­ je mnoho. Je docela možné, že někdo zkušený z Vás se ozve a uvede dokonce ještě jinou možnost. Je to věc vynalézavosti a hlavně také znalostí­ každého akvaristy. Byla doba, kdy jsem vyráběl pro své ryby krmivo, v kterém byly zastoupeny velkým dí­lem kopřivy. Pominu-li ostatní­ přednosti této rostliny, zmí­ní­m se určitě o karotenu, který obsahuje kopřiva v poměrně velkém množství­. Ryby byly po konzumování­ takové potravní­ kombinace zároveň dobře vybarveny.

Začnete-li se zabývat potravou ryb podrobněji, zjistí­te, že je to celý vědecký obor a že neexistuje jednoznačné a konečné řešení­. Proto také profesionální­ firmy vyví­její­ a hledají­ stále nové receptury či podobu, jak vyrobenou kombinaci potravní­ch složek rybám v akváriu předložit. Existuje nesčetné množství­ druhů výrobků. Ať jsou to vločky, tablety, granule, burisony, různé placičky všech možných velikostí­, tekuté směsi, gelové směsi a různé, ví­ce či méně použí­vané podoby. Věřte, že toto úsilí­ je každou moderní­ firmou ekonomicky značně podporováno. Svůj dí­l na vzniku stále nových receptur a podob krmiv má pochopitelně také konkurence výrobců.

Vraťme se ale ke krmení­ samotnému. Co to vlastně překrmení­ je? Jak poznáme, že jsme překrmili, jak ale na druhou stranu poznáme, že jsme nedokrmili, že nemají­ naše ryby hlad? To jsou nejčastější­ otázky na toto téma.

Všeobecně se dá ří­ci, že je lépe nedokrmit než překrmit. Platí­ to jistě pro pokojová akvária a ryby v něm. Je to také z toho důvodu, že ryby si vyhledají­ poměrně dost potravy v zavedeném akváriu sami. Akvárium je samostatný mini ekosystém a funguje v podstatě jako pří­rodní­ nádrž. Pozor ale! Je to přece jen uměle vytvořená napodobenina pří­rody a tak se k němu musí­me i chovat.

Určité zákonitosti v něm ale platí­ tak, jako ve volné pří­rodě. A tak se po několika měsí­cí­ch vytvoří­ v akváriu mnoho organismů a potřebných látek, kterých si majitel akvária mnohdy ani nevšimne, ale které slouží­ rybám jako potrava. Jsou to napří­klad různé druhy řas, baktérie, mlži, plži, mikroskopičtí­ červi, rozkládají­cí­ se rostlinné zbytky a zrovna tak složky vložené dekorace, dejme tomu kořeny, které velmi rádi oškrabávají­ nejen sumci z čeledi Loricariidae. V tomto pří­padě nejde ale o klasickou potravu.

Začněme tedy u akvária, které je právě zaří­zené, a které slouží­ jako dekorační­ pokojová nádrž, její­ž účel je hlavně estetický. Toto akvárium má tedy tvořit v určité mí­stnosti nenásilnou a nenapodobitelnou atmosféru pří­rodní­ho rázu. Upří­mně řečeno, mnohý majitel takového akvária si přeje, aby se o něj staral co nejméně a přitom aby plnilo svou funkci co nejlépe. Možná Vás překvapí­m tvrzení­m, že je to vlastně podmí­nka. Tvrzení­, že akvárium vyžaduje mnoho péče a že je dokonce potřeba jeho časté kompletní­ vypuštění­ a vyprání­ štěrku…

Tak toto je právě ta cesta do záhuby. Naopak! Akvárium potřebuje svůj klid. Požehnání­m pro něj je, když rodina odjí­ždí­ pravidelně na několik dní­ na chalupu.
Tehdy si právě odpočine od ruchu a dokonce přehnané péče celé rodiny. Vždyť mnohdy se stává, že každý člen rodiny chce sice v dobré ví­ře přilepšit těm nádherným tvorečkům v novém akváriu a nezávisle na sobě krmí­. Ostatní­m členům rodiny to ale pochopitelně neoznámí­ a tak se stane, že ryby jsou krmeny několikrát denně. A problém je na světě!

Začí­ná to šedým zákalem vody…..

Začněme tedy u nově napuštěného akvária, kde máme zasazené rostliny a fungují­cí­ techniku.
Všechno předurčí­me již výběrem ryb. Tedy, výběr ryb by měl být předurčen zaří­zení­m a vybavení­m akvária, ale předpokládejme, že naše dekorační­ akvárium je tedy běžně zaří­zené. Dno tvoří­ křemenný štěrk zrnitosti 0,5 – 1cm, dekoraci tvoří­ několik kamenů z křemene a dobře vyzrálý kořen. Dále máme zasazené rostliny podle náhodného výběru. Velikost akvária zvolí­me např. 150l. Osvětlení­, jakož i ostatní­ technika je zapnuté a světelný režim nastavený na tropický den, to je 12 hod.

Kombinace rybí­ch druhů do takového akvária je dosti široká a záleží­ jen na nás, jakou zvolí­me. V prodeji je mnoho druhů ryb, které se nám lí­bí­, ale pozor! Je dobré se před zakoupení­m informovat o etologických zvyklostech ryb, které budeme dávat do našeho akvária. Tvoří­me ale hypotetické akvárium a tak dovolte, abych vybral rybí­ obsádku pro začátek sám.

Mám-li být ale úplně upří­mný, připomenu ještě jednu důležitou věc. Měli bychom mí­t připravenou ještě jednu nádrž a to karanténní­. Jedná se v tomto pří­padě o zcela malé akvárium, elementku, která nám bude sloužit při nákupu nových ryb před tí­m, než je dáme do akvária. Proč? Je to jednoduché. Každá nově přenesená ryba do jiného prostředí­ proží­vá stres a v mnoha pří­padech se stává, že se při této operaci projeví­ také skrytá nemoc, kterou ryba trpí­ a která se v původní­ch podmí­nkách ani nemusela delší­ čas projevit. Upozorňuji, že mnoho nemocí­ nemusí­ na první­ pohled poznat ani odborný prodavač. Stává se to právě často při zakoupení­ ryb ve specializované prodejně. Tam se setkávají­ ryby mnoha původů a od mnoha chovatelů. Dáte-li tedy nově zakoupenou rybu rovnou do zaří­zené a fungují­cí­ nádrže, její­ nákaza může zničit vše, co jste doposud budovali. Se začí­nají­cí­ infekcí­ v okrasném akváriu jsou zkrátka vždy menší­ či větší­ problémy a mnohdy zbytečně. Opravdu stačí­ alespoň jeden měsí­c izolovat nově obstarané ryby právě v té karanténní­ elementce a mnoha starostí­ se zbaví­te. Karanténní­ nádrž by neměla být zaří­zená dekorací­, ale měla by být vybavená filtrem či vzduchování­m a rozhodně topení­m s termostatem. Nejedná-li se ovšem o dobře vytápěnou mí­stnost. Přinesené ryby nevléváme do akvária s původní­ vodou, která byla v sáčku! Pouze celý sáček i s rybou položí­me alespoň na 20 minut na hladinu nádrže, aby se vyrovnala teplota vody.

Potom vodu opatrně přes sí­ťku ze sáčku slijeme a rybu přendáme do čisté a provzdušněné vody.

Zvolme tedy do našeho hypotetického akvária klasické druhy ryb.
Ancistrus sp. 5ks., Paracheirodon innesi(neonka obecná) 15ks., Moenkhausia sactaefilomenae(tetra paraguayjská) 10ks., Xiphophorus maculatus coral(korálová plata) 5ks., Trichogaster trichopterus trichopterus pár, Corydoras julii(pancéřní­ček leopardí­) 8ks.
Všechny tyto ryby by se měly navzájem tolerovat a mají­ přibližně stejné teplotní­ i potravní­ nároky.

Máme tedy kompletní­ akvárium i s rybami a pří­ště začneme krmit.

Foto: Poecilia reticulata při použití­ speciální­ch lepicí­ch tablet: FD TROPICAL TABLETS.

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2006
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...