Rostliny v akvaristice 4, Echinodory

2.09.2006 | Žádné komentáře

Mám-li psát o rostlinách rodu Echinodorus z čeledi Alismataceae-žabní­kovité, budu tedy psát o jedněch z nejznámější­ch a zároveň nejkrásnější­ch rostlin v akvaristice uží­vaných. Jedná se o rostliny, které jsou rozší­řeny převážně na území­ tropické Ameriky, ale je nutné napsat, že v poslední­ době se uvádí­ rozší­ření­ i na kontinentě africkém a to tří­ druhů tohoto rodu. O tomto se ale vedou dosti ostré spory a nezbude než počkat na oficiální­ zveřejnění­ naleziště. Podle poslední­ revize Echinodorů, Ing. Karel Rataj, 1. březen 2004, je popsáno 62 druhů, 2 poddruhy a 2 variety.

Budeme-li ale pátrat po všech možných kultivarech, napočí­táme jich rozhodně ví­ce než sto.

Počet těchto ale není­ a nemůže být přesně znám, protože vznikají­ stále nové a nové kultivary či odrůdy. Tyto nové rostliny jsou šlechtěny jak u firem, které se touto činností­ zabývají­ profesionálně, tak u akvaristů amatérů. Potí­ž je v tom, že pojmenování­ probí­há jaksi spontánně a proto se často znenadání­ objeví­ rostlina nad kterou se laik nediví­, ale odborní­k žasne. Protože neexistuje centrální­ registrace šlechtěných akvarijní­ch rostlin, kultivarů, musí­ si šlechtitel pomoci sám. Je to pochopitelné, každý se rád podepí­še pod zdařené dí­lo! Jenže mnohdy ani název té oné rostliny nic o původu pěstitele nenapoví­ a tak se objevilo ve světě mnoho kultivarů, které stojí­ rozhodně za pozornost, ale které nemají­ jasný původ. Pátrat po původu takové rostliny by asi bylo nad lidské sí­ly. Proto není­ možné znát přesný počet kultivarů rodu Echinodorus.

Dovolí­m si napsat, že Echinodory a jejich odrůdy jsou známé předevší­m dí­ky akvaristice a jistě by se všechny výchozí­ formy, nebýt akvaristiky, v botanických seznamech nenalézaly.

Známý a pojmenovaný kultivar se pozná podle označení­ za rodovým jménem, např. Echinodorus cv. Harlekin. Tedy, kultivar = cv. = odrůda. Přičemž použí­t označení­ kultivar, cv. je správnější­ než označení­ odrůda. Zkratka cv. je uznaná jako mezinárodní­.

Je nutné připomenout, že mnoho těchto vyšlechtěných kultivarů je k nerozeznání­ podobných. Rozeznat je, je velmi obtí­žné. Tuto vymoženost má jen sběratel či odborní­k, který se v této skupině rostlin dobře vyzná. Pro všeobecnou akvaristiku, nebo obchod není­ přesné pojmenování­ až tak důležité. Mimochodem, v dnešní­ době by se rostliny měly dostávat na pulty obchodů již s popiskou a správným pojmenování­m. Znovu ale upozorňuji, že i popisky u prodávaných rostlin neuvádějí­ vždy původní­ název. Je to ze shora uvedených důvodů.

Mnohdy se můžete dočkat nemalého překvapení­, když si přinesete do svého akvária rostlinu, která má určitý tvar a po zasazení­ nejen, že jí­ „spadnou“ všechny listy, ale začnou růst listy zcela jiného tvaru a dokonce i barvy. A to budete mí­t ještě štěstí­! Jak je to možné? Dovolte, abych se u této skutečnosti pozastavil.

Pěstí­rny rostlin pěstují­ a rozmnožují­ mnoho druhů rostlin a to i takové, které se podstatně lépe rozmnožují­ ve formě terestrické či emerzní­, nežli pod vodou, tedy submerzně. Takto pěstovaná rostlina je pochopitelně jiného vzhledu, než rostlina vyrostlá pod vodou. Je to z mnoha důvodů, ale hlavně by taková rostlina měla být označena. To znamená, že na popisce výrobce, tedy pěstitele, by mělo být uvedeno správné pojmenování­ rostliny a zároveň jakou technologií­ byla vypěstována!

Na

Rostliny, které umí­ vytvořit submerzní­ formu se většinou při následném přesazení­ pod vodu přizpůsobí­ a po čase stejně vytvoří­ takový tvar, který je pro to které prostředí­ typický. Záleží­ též na druhu a intenzitě osvětlení­, na jeho periodě, na teplotě a pochopitelně čistotě a chemismu vodní­ho prostředí­.
Může se vám ale stát i to, co jsem prožil před ví­ce než dvaceti lety. V té době jsem dostal od kamaráda, akvaristy, rostlinku malého vzrůstu, kterou deklaroval jako Echinodorus quadricostatus. Předělával akvárko a on mu prý již půl roku jen tak tak přeží­val. Když jsem ji dostal, měla chuděra jen několik světlých lí­stků a koří­nky sotva znatelné. Udělal jsem co bylo třeba a zasadil ji do mého dlouho prosperují­cí­ho akvária. Nádrž měla 450 l a byla plně osázená rostlinami. Věděl jsem, že guadicostatus paří­ mezi Echinodory malého vzrůstu a tak jsem ho umí­stil do přední­ch partií­. Za týden zmizel, listy se rozpadly. Již v té době jsem měl ale s rostlinami zkušenosti a věděl, že je třeba někdy vzácné trpělivosti. Už ale po další­m týdnu se objevil první­ zelený lí­stek a potom hned další­ a další­. Měl jsem pochopitelně dobrý pocit a mému známému se pochlubil. On řekl něco v tom smyslu, že se alespoň kytka zachránila a ví­c jsme to nekomentovali. Zkrátí­m to. Za několik měsí­ců jsem počí­tal listy, protože se milý Echinodorus stěhoval. Proč? Nejdelší­ list byl dlouhý 65cm a dohromady jich bylo na sto! V tu dobu jsem v něm již jistě poznal Echinodorus bleherae. Tehdy se také ří­kalo širokolistá amazonka.
Z tohoto pří­kladu je zřejmé, že i ponořené rostliny mohou mí­t různé formy. Pozor ale. Toto nejsou ustálené, pěstitelské formy, tedy kultivary. To je pouze přizpůsobení­ rostliny danému prostředí­. V tomto pří­padě, u mého kolegy, to bylo živoření­.

Na otázku kolik druhů Echinodorů je na obchodní­ch pultech je velmi těžké odpovědět. Záleží­ to předevší­m na momentální­ nabí­dce pěstí­ren a jiných dodavatelí­ch. Určitě to také záleží­ na vedoucí­ch obchodů, kteří­ mají­ dnes mnoho možností­, jak k rostlinám všemožných druhů přijí­t.
Když jsem v roce 1985 oteví­ral prodejnu, měla v názvu podtitulek-SPECIALIZOVANÁ PRODEJNA VODNÍCH ROSTLIN. V tu dobu jsem prodával s obměnou okolo padesáti druhů rostlin. Pochopitelně nebyly všechny použitelné trvale pod vodu, ale tak dvě třetiny rozhodně.
Echinodorů bylo průběžně v nabí­dce kolem deseti druhů. Byly to ale botanické druhy. Tehdy byly ještě kultivary vzácností­. Pamatuji si, že jsme pro ně jezdili do tehdy východní­ho Německa k různým pěstitelům.
Ptáte-li se tedy zda jsou tyto rostliny vhodné pro akvárium, ří­kám s určitostí­ ano. Je jen potřeba malinko štěstí­ při výběru a trochu té trpělivosti.
Z vlastní­ zkušenosti můžu napsat, že Echinodory mají­ všeobecně rádi čirou vodu a rozhodně ne starou. Znamená to dobře filtrovat a dbát na stálou chemickou hodnotu vody.Ještě upozorní­m na jednu důležitou skutečnost. U Echinodorů je efekt shození­ přesazených listů téměř pravidlem. Nemějte proto špatnou hlavu z toho, když Vám nově zasazená rostlina po nějakém čase tzv.shodí­ listy. V tu dobu bude mí­t jistě nasazeno na nové, ale jak jsem již uvedl, nemusí­ být zrovna moc podobné těm původní­m.

Též rozdí­lnost podob různých druhů tohoto rodu je velká. Vždyť nejmenší­ z nich, Echinodorus tenelus, měří­ sotva několik centimetrů a velikost druhů, které se řadí­ k těm největší­m je jistě ke dvěma metrům.. Viděl jsem napří­klad vyrůstat z akvária Echinodorus fluitans a jeho čepele se téměř dotýkaly sví­tidla, které bylo umí­stěné na stropu mí­stnosti . Měřil jistě ví­ce než metr a půl. Mimochodem, byl to nesmí­rně výkonný biologický filtr. Jeho kořeny prorůstaly celé dno onoho akvária a biologický režim v něm neměl chybu. Byla to jeho emerzní­ forma. Za zmí­nku stojí­ uvést několik pří­kladů z pojmenování­ nových kultivarů. Z mnoha jsem vybral např. Echinodorus.cv. Bohemia, cv.Deep Purple, cv. Fantastic Color, cv. Green Pepper, cv. Hot Pepper, cv. Krasnojarsk, cv. Leopard, cv. Mercedes a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouhou dobu.Kdyby

Barvy nových kultivarů jsou velmi rozmanité. Od zelené přes hnědou, červenou, oranžovou, žlutou, různě kropenatou a ještě v mnoha barevných kombinací­ch těchto barev.
Množení­ Echinodorů se ještě do nedávné doby provádělo převážně generativně, semeny a vegetativně, pupenovými rostlinami. V poslední­ době se stále častěji použí­vají­ tkáňové kultury a laboratoře, které jsou k tomuto účelu vybavené mají­ proto dosti práce. Budou ji mí­t jistě i do budoucna, protože se tato moderní­ technologie použí­vá ve velkém rozsahu a zdaleka ne jen pro akvarijní­ rostliny. Posledně jmenovanou technologii využí­vají­ ale předevší­m profesionální­ pěstitelské firmy.

Kdybych měl doporučit z původní­ch druhů Echinodorů, jistě by mezi nimi nechyběl E. horizontalis, E. bleherae, E. amazonicus, E. horemanii, E. osiris, E. parviflorus i E. cordifolius. Z malých druhů E. tenellus, E. latifolius, E. angustifolius a E. guadricostatus.Toto je ale pouze doporučení­, které vychází­ z mých dobrých zkušeností­. Můžete zkusit ale např. některý z nových kultivarů. Vynikají­ krásou a jsou barevnější­.
Přeji tedy mnoho úspěchů s pěstování­m všech vodní­ch rostlin a zvlášť potom těch z rodu Echinodorus.

Foto: Echinodorus bleherae (mladá rostlina)

Ohodnoťe, prosím, článek

4.86/5 (7)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2006
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...